5. heinäkuuta 2009

Paukkuu ja pinkasee

Viime viikonloppuu oli taas koiran ohjaajalle tehokas. Nalakin oppi ehkä vähän uusia asioita, mutta niillä parilla treenillä ei niin pitkälle kanneta.. Kouluttajina toimi Miso Sipola ja Janne Lähteenaro.

Lauantaina tehtiin kateltiin perusjuttuja: seuraamista, lyhyttä linjaa ja taakselähetystä. Seuraamista Nala on sen verran parantanut lähiaikoina, että malttaa pysyä suht koht oikealla kohdalla hätiköimättä. Se meni siis ihan jees, tosin vielä tarkkaavaisempi sais Nala olla. Linjaharjoituksissa otettiin ensin perus "viedään dami, tullaan takaisin ja lähetetään" -harjoitus. Sen jälkeen harjoiteltiin malttia (eli paljon odottelua). Kaksi koiraa kerrallaan suoritti markeerauksen ja linjallelähetyksen, muut odotteli. Takaalähetyksessä heitettiin pallo koiran siltä puolelta, jolta haluttiin koiran kääntyvän ja käytettiin tietenkin saman puolen kättä merkkinä. Nämä menivät hyvin. Nalan "päivän miinus" tuli huonoista otteista, eli damin roikottamisesta ja tiputtelusta. Alkuun Na oliki kyllä vähän turhan tohkeissaan...

Sunnuntaina tehtiin linjaa ja walk uppia (eli sanastoa tietämättömille: kävellään rivissä, laukaus, markeeraus). Linjaharjoittelussa vietiin 2 damia (/koira) toiseen päähän ja 1 toiseen. Nämä kaikki haettiin vuorotellen, ees taas kävellen. Nala meni ekan hyvin, mutta seuraavilla piti muistaakseni ottaa muutamia metrejä lähemmäs. Mulla on erittäin huono muisti, joten en muista tarkkaan kaikkia harjoituksia, mutta tuosta lähdettiin vaikeuttamaan reeniä markeerauksen kautta. Ensin mentiin sama linja, jota jankattiin. Sitten tuli markeeraus, mutta lähetettiin edelleen linjalle. Sitten vasta markeeraus pois. Na meni linjan hyvin, mutta toista kertaa ei niin hyvin. Kävin näyttään damin sille ja uusi yritys meni paremmin. Markeeraukselle lähti epävarmasti (monta käskyä ja niin edelleen), mutta muuten jees.... Walk upissa Nala kulki maltillisesti, mutta markeerasi huonosti. Kouluttaja painotti kaikille oman markeerauksen tärkeyttä. Tämä opittiin kantapään kautta, kun yksi koiranohjaaja piti ohjata damille. Tässä koimme, että helposti tulee se 10-15 metrin heitto suuntaan tai toiseen. Kuvitellaanpa, että koira ohjattaisiin samalle alueelle ja tuuli on väärästä suunnasta. Koiralla menee herkästi luotto ohjaukseen jos dami löytyy aivan muualta (ts. koira päättä itse minne menee). Pointti siis: älä katso koiraa, vaan markeeraa!

Tulevat reenit meillä liittyy pitkälti linjaan, koska se on aika heikoilla pohjilla suhteessa Nalan ikään kuitenkin.. Nalan into muuttuu vaan tosi helposti keskimmäisen sormen ojennukseen, joten reenit pitää pitää tosi lyhyinä. Päätin hankkia myös starttarin reenejä helpottamaan.

Ei kommentteja: